Как да определите вашия размер


   Всички мерки са в см.
                                         
   Важно е да се измери:

   Обиколка яка

   Поставете шивашкия сантиметър около врата си и добавете 1 см.

   Обиколка гърди

   Измерете около най-широката част на гърдите си, точно под мишниците.

   Дължина ръкав

   Измерете започвайки от горната част на рамото до китката, при леко сгънато положение на ръката.

    Как правилно да се погрижим за своята риза

    Грижейки се за ризата си по правилния начин, вие не само увеличавате продължителността на живота й, но и намалявате отрицателното въздействие върху околната среда.

   Ето и някои основни правила, към които може да се придържате, ако искате да запазите своята любима риза като нова:

 

    Пране:

   Винаги се придържайте към инструкциите за пране на всяка риза!

   Препоръчително е ризата да се пере на ръка, но поради липсата на време, все по-често прибягваме към помощта на пералнята. Тогава е добре да следвате следните съвети:

   Сортирайте ризите на светли, цветни и тъмни и проверете за петна, които можете да третирате предварително.

   Преди да сложите ризата в пералята я разкопчайте, обърнете я наобратно и вдигнете яката.

   Препоръчителната температура за пране е 30º

   Избягвайте силната центрофуга, тъй като тя може да деформира ризата

   Не изстисквайте на ръка ризата

   Ако използвате сушилня, не изсушавате докрай ризите или ги сушете на по- ниски температури, за да предотвратите свиването им

   Най-добрият и щадящ начин за сушене на ризата е да я поставите на закачалка

 

   Гладене:

   След като сте изпрали грижливо своята риза, безспорно идва най-неприятният момент, а именно гладенето й.Няма строго определена схмема за гладене, но ето някои трикове, които ще ви помогнат и улеснят в това досадно занимание:

   Основно правило, което вероятно няма да ви хареса, но е добре да спазвате е: Гладете ризите си след като са изпрани, а не когато ви потрябват!

   Преди да започнете да гладите ризата, се съобразете с написаните изисквания на етикета. Също така обърнете внимание на степента на ютията. Изберете тази, която е подходяща за материята.

   Яка –Добре е да започнете от яката на ризата.Движете ютията от ръбовете към средата. Първо от към опакото, а после и от към лицето.

   Маншети Следват маншетите – онази част преди китката, където закопчавате копчетата – те не бива да са сгънати или закопчани. Разкопчай ги и ги изгладете, но само от към вътрешната страна.

   Ръкави Когато гладите ръкавите маншетът трябва да е в тесния край на дъската. Гладенето на ръкава започва от рамото и продължава към маншета. Ако искате да не се получава ръб спрете малко под него.

   Платка-Следва „платката“ на гърба  на ризата (частта непосредствено под яката).

   Предна част – Когато се гладят предните части на ризата се глади първо едната предница после гърбът и след това другата предница.

   Гръб – Започнете гладенето от горната част на гърба като сложите едната й страна на края на дъската за гладене. Движете ютията от рамото към центъра на гърба. След това изгладете и другото рамо по същия начин.

   Когато изгладите ризата си не бързайте да я прибирате при останалите дрехи в гардероба, оставете я да изстине 20-30 минути на закачалката, за да не се измачка отново.